Wij hebben in het verleden veel shows gedaan,  zowel in binnen als buitenland.

Vooral omdat wij dachten dat we daarmee meer bekendheid konden geven aan het ras op een positieve manier, natuurlijk vonden wij het ook leuk om

hieraan deel te nemen en prijzen/titels te winnen

 

Maar wat zeggen 'kampioenstitels over de gezondheid en de kwaliteit van de hond? en heeft het zoveel meerwaarde in het belang van de fokkerij?

Na jaren sommige van onze honden uit te brengen op verschillende shows ben ik voor mijzelf er wel achter gekomen dat er zoveel jaloezie tussen de exposanten/fokkers onderling is dat het geen leuke en gezellige bezigheid meer is. 

Ook denk ik dat de bezoeker (zeker voor ons ras) op de verkeerde been wordt gezet omtrent de exterieur, je ziet gebeuren dat steeds meer honden, in ons geval Fila's winnen die totaal niet voldoen aan de rasstandaard, het lijkt erop dat de te zware, te veel losse huid, te korte neus, te veel stop en te korte poten de overhand gaat krijgen en dat ons ras niet te goede zal brengen.  Het gaat hier niet meer om hoe de Fila er behoord uit te zien, of waar hij ooit voor gefokt is, maar hoe de huidige keurmeester ze graag ziet.

 

Dit is waarom ik ook heb besloten om weinig tot niet meer in te schrijven voor de shows.

Inplaats van de shows gaan we ons meer toeleggen op:  

Mantrailing/Praktijkspeuren: (hierbij zoekt de hond een vermist persoon op)

Revieren/zoeken  (In een bepaald gebied (op een groot grasveld bijvoorbeeld) moet de hond een of meerdere voorwerpen zien te vinden.)

Balancetraining (Aandacht, Bewustwording en Communicatie,  is een vorm van samenwerken met je hond waarbij aandacht hebben voor elkaar en allerlei spier- en balansoefeningen die de hond bewust maken van zijn begeleider en van zijn lichaam centraal staan.

En gewoon lekker genieten van het samen zijn met onze hondjes.