Allerhande info over het ras Fila Brasileiro.

Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk info goede en bruikbare over de Fila te plaatsen, zodat ook de beginnende Fila Liefhebber zich goed kan oriënteren.

Ras: Fila Brasileiro                                                                                                

Oorsprong: Brazilië

Gehouden als: Waak en speurhond

Grootte: Reuen 65-75 cm en teven 60-70 cm

Gewicht: Reuen min. 50 kg en teven min. 40 kg                            

Kleur: Allerlei kleuren, wit, muisgrijs, gespikkelde vachten en

gevlekte vachten zijn niet toegestaan

Vachtsoort: Kortharige, dichte en zachte vacht

Gem. Leeftijd: 9-13 Jaar

 

Geschiedenis:

Wie de Fila ziet, ziet Brazilië. De Fila is een passie: een instinctieve primitieve kracht terug te voeren naar zijn voorouders. De trieste, melancholieke uitdrukking van de Fila verbergt een scala aan verlangens: het verlangen naar de grote haciënda van weleer, het verlangen naar de jacht op de jaguar, het verlangen naar de lange trek naast het vee, het verlangen naar vrijheid en open ruimte. Over het ontstaan van de Fila Brasileiro zijn diverse theorieën ontwikkeld. Wie het aandurft over de afstamming van de Fila te schrijven stuit op een aantal zeer uiteenlopende meningen omtrent het ontstaan van dit ras. Een aantal van deze meningen is hieronder beschreven. Een uitgebreider beeld over de Fila kunt u krijgen, door de boeken te lezen die achter in rasbrochure van de Fila Brasileiro vermeld staan. De rasbrochure is te bestellen bij de rascommissie.

 

Het woord "Fila" komt waarschijnlijk uit het Portugese "Caes de Fila" waarmee bedoeld wordt een hond die achtervolgt, pakt en vasthoudt. Zuid Amerikaanse honden met namen zoals "Presa"(pakken) en de "Bravo" dog (moedige hond) in Colombia; de Cubaanse dog in het Caribische gebied; de Cordovaanse Dog van Argentinië (voorouders van de Dogo Argentino) en de Braziliaanse "Fila", zijn of waren waarschijnlijk afstammelingen van de nu zo goed als verdwenen Iberische prooi en bijthonden, die waren geïntroduceerd door de Spaanse en Portugese veroveraars van Amerika. Onder andere werd naar Zuid Amerika de Alano meegebracht: een grote atletische hoogbenige hond van het Molosser type, thans geheel verdwenen. Met de later ingevoerde Engelse Mastiff (Canes Sagaces), de Bloedhond en de oude Engelse Buldog (Canes Pugnaces, niet te verwarren met de huidige Engelse Buldog), zou dit tot de hedendaagse Fila Brasileiro hebben kunnen leiden. Maar men moet zich bedenken dat de Fila geen ras is dat door de mens is ontwikkeld, het heeft zich door de eeuwen heen gevormd op een natuurlijke wijze die gelijk liep met de behoefte van de bewoners in dit immens grote land. In Europa hecht men de meeste waarden aan de uitlatingen van dr. Paul Santos Cru, die meent dat Fila zou zijn ontstaan uit primitieve kruisingen tussen de Mastiff, de Buldog en de Bloedhond. 

 

Algemene kenmerken: Krachtige botten, rechthoekige bouw, compact, maar harmonisch en evenredig in de verhoudingen. Bij dit massale uiterlijk is echter duidelijk een grote bewegelijkheid en snelheid waar te nemen. Teven dienen een duidelijk zichtbare vrouwelijkheid uit te stralen, waardoor het verschil met de reu goed zichtbaar is.

 

Karakter en temperament: Moed, doorzettingsvermogen en uitgesproken dapperheid maken een deel uit van de eigenschappen van Fila Brasileiro. Voor de eigenaar en zij familie is de Fila volgzaam en voor de eigen kinderen buitengewoon verdraagzaam. Een bekend Braziliaans spreekwoord luidt: "Zo trouw al een Fila". Hij zoekt altijd het gezelschap van zijn baas. Een van zijn kenmerkende eigenschappen is zijn wantrouwen (origineel "ojeriza") jegens vreemden. De Fila straalt kalmte, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen uit. Hij laat zich niet uit zijn evenwicht brengen door vreemde geluiden of een onbekende omgeving. De Fila is een onovertroffen bewaker van de eigendommen van zijn baas. Instinctmatig is hij een toegewijd jager op groot wild en een veedrijver.

 

Uitdrukking/expressie: In rust: kalm en edel en vol zelfvertrouwen. De Fila toont nimmer een verveelde of afwezige uitdrukking. Indien alert: vastberaden en waakzaam met een rustige en standvastige oogopslag.