Voor zijn eigen mensen is de Fila Brasileiro een zeer aanhankelijke, zachtaardige en gehoorzame hond.

Hij hecht zich erg sterk aan zijn eigenaar en het gezin, hij heeft er veel moeite mee als hij op latere leeftijd een andere eigenaar moet accepteren en is daarom moeilijk te herplaatsen.

Hij is zelfverzekerd, moedig en hard voor zichzelf. De Fila is zeer waaks en heeft een aangeboren verdedigingsdrang. Hij heeft een goed territorium gevoel en bewaakt en verdedigd het huis en het erf en een iedereen die hem lief en vertrouwd is zeer overtuigend.

 

In huis is de Fila doorgaans heel rustig, en met een goede zachte plek om op te liggen in de buurt van de huiselijke activiteiten is hij tevreden. Een Fila is het liefst in de buurt van zijn baas. Het contact met zijn mensen is van groot belang, daarom is de Fila niet geschikt als kennelhond of bewaker van een terrein waar hij weinig of geen contact heeft met zijn baas. 

                                                                                                               

Fila’s hebben een uitzonderlijk goede neus en een flink portie jachtinstinct. Het uitgesproken Fila-karakter maakt dat de hond aan de ene kant bijzonder zacht en tolerant is voor ieder die hem lief is en aan de andere kant hard en onverschrokken is voor ieder die hem en zijn mensen bedreigd.

De Fila is geen geschikte hond om in de africhting te gebruiken zoals Herders honden. Het pakwerk zal de Fila over het algemeen niet zien als een spelletje, maar als een serieuze aanval naar zijn baas of naar zichzelf. Wel wordt de Fila succesvol als werkhond naast zijn baas/ begeleider gebruikt. In verschillende landen als "politiehond”en voor allerlei karweien in de jungle leent hij zich perfect. 

 

De Fila is een prima gezinshond, hij is erg aanhankelijk en tolerant. Voor eigen kinderen zal de Fila dan ook geen enkel probleem vormen. De speelkameraadjes van uw kinderen zal niet iedere Fila zomaar accepteren, dit heeft dus extra uw aandacht en begeleiding nodig. De omgang met andere huisdieren binnen het gezin zal weinig problemen geven, die behoren voor de Fila er gewoon bij. 

Een Fila staat bekend om zijn wantrouwen voor vreemden. Regelmatige bezoekers worden zolang de eigenaar thuis is gemakkelijk geaccepteerd. Ten opzichte van anderen honden, die niet tot het eigen roedel behoren, maar wel van hetzelfde geslacht zijn, is de Fila vaak dominant. Ten slotte, betrek uw Fila overal hij, dan zal het vanzelfsprekend zijn om het nieuwe te accepteren. Hij heeft dan immers geen enkele reden om jaloers te zijn. 

 

De Fila Brasileiro kun je het beste beschrijvingen als een zelfstandig denkende hond. Hij heeft een zachte hand nodig en een rustige consequente aanpak. De Fila is daarom over het algemeen geen hond voor beginners.

De opvoeding dient in alle rust en met veel begrip voor het karakter van de hond te geschieden, daarom moet de eigenaar een zelfverzekerde, evenwichtig en rustig persoon zijn, die de hond een stabiele leefomgeving kan geven.

 

Het belonen en straffen moet zich verhouden tot de leeftijd van de hond. Hard straffen lijdt vaak tot hard wedergedrag, veel en hard corrigeren met de slipketting heeft vaak als gevolg dat de Fila zeer sterk wordt in de nek en steeds moeilijker te corrigeren is. Daarom is het beter om gebruik te maken van een gewone halsband met/of harass. Tevens kan een te harde correctie de opgroeifase tot ernstige blessures lijden.

 

Beter is misschien, uw hond te bestraffen met een zware stem en als het nodig is kunt u uw hond op zijn zijde tegen de grond duwen totdat hij geheel rustig is. Belonen kan met een koekje, maar het kan ook anders. U kunt uw hond ook belonen door met een overdreven lieve stem tegen hem te praten en door hem te aaien en hem aan te kijken. Het is belangrijk om ongewenst gedrag niet te belonen (meestal wordt dit gedaan zonder het te beseffen) 

Behandel uw Fila met zeer veel liefde maar wel consequent. De Fila is een uitgesproken voorbeeld van een hond die handelt vanuit de liefde voor, en het vertrouwen in zijn baas.

 

Wees leider voor uw hond, zonder dat uw hond zijn waardigheid, trots en eigenheid hoeft te verliezen. Sta niet toe dat hij als pup dingen doet, die u van een volwassen hond niet tolereert. Trek veel tijd uit voor de socialisatie, begin hier direct mee zodra uw pup bij u in huis komt en ga zeker door tot de hond volwassen is. Een puppy leert van de ouderdieren en roedelgenoten. Die taak nemen wij als baas over op het moment dat de pup bij ons in huis komt. Aangezien de Fila zeer baas – gericht is een zeer gevoelig van karakter, moeten wij onze voorbeeldfunctie serieus nemen.

 

Het zachte karakter van de Fila naar voren brengt, getuigd van een zeer goede opvoeding en doet beslist geen afbreuk aan de alertheid, waakzaamheid en beschermingsdrang die de Fila van nature in zich heeft.

Wen uw hond aan lawaai, verkeer, drukte en breng hem zo veel mogelijk in contact met mensen en andere dieren. U krijgt allicht een socialere hond. Een Fila zit graag hoog op een stoel of bed, zijn dag en activiteiten te overdenken. Het liefst naast of op zijn baas. Stel duidelijk de grenzen, die iedere baas natuurlijk zelf bepaald.