Lichaamsbouw

Sterk, breed en diep lichaam, bedekt met een dikke, losse huid. De borstkas is langer dan de buik. De lichaamslengte van de schoft tot het zitvlak is gelijk aan de schofthoogte plus 10%.

 

Een van de belangrijkste kenmerken van het ras is de dikke, losse huid die het gehele lichaam bedekt en vooral aan de nek uitgesproken kwabben (wammen) vormt, die vaak ook voorkomen aan borst en buik. Sommige exemplaren hebben een plooi aan de zijkant van de kop, langs de hals tot aan de schouder. Als de hond in rust is, is de kop rimpelloos. Als de hond alert is, vormt de samengetrokken schedelhuid kleine, verticale rimpeltjes. De nek is buitengewoon sterk en gespierd, waardoor de indruk wordt gewekt dat hij kort is. De nek is iets gebogen aan de bovenkant en staat goed wijd van de schedel. De toppen van de schouderbladen zijn ver uit elkaar geplaatst en de schoft toont een aflopende lijn. De rug loopt geleidelijk op naar het kruis. De schoft bevindt zich op een lager punt dan het kruis: Een zadelrug of karperrug is niet toegestaan.

 

De onderlijn verloopt horizontaal, met een iets opgetrokken lijn in het onderlijf (maar niet zoveel als bij de Whippet). De schouder is samengesteld uit het schouderblad en de bovenarm, die beide van gelijke lengte moeten zijn. Daarbij vormt het schouderblad een hoek van 45° met de horizontale lijn en de bovenarm een hoek van 90° met het schouderblad. Het gewricht ligt ter hoogte van het borstbeen, iets erachter. In een ideale positie ligt de punt van het schouderblad halverwege de grond en de schoft. Een denkbeeldige lijn vanaf de schouder snijdt de elleboog en eindigt bij de voet. De brede en diepe borst reikt tot aan de ellebogen. Het borstbeen steekt duidelijk uit. De ribben zijn goed gebogen, maar zonder de beweging van de schouders te beïnvloeden. De lendenen zijn korter en niet zo diep als de borst; met een duidelijk zichtbare afscheiding tussen beide delen.

 

Teven hebben een breder ontwikkelde lendepartij aan de onderzijde. Van boven gezien zijn de lendenen nauwer dan de borst en het kruis, maar ze mogen geen uitgesproken taille vormen. Het krachtige, brede en lange kruis vormt in een vloeiende lijn een hoek van ongeveer 30° met de horizontale lijn, en ligt hoger dan de schoft. Van achteren gezien is het kruis bijna net zo breed als de borstkas, bij teven zelfs weleens breder.

 

Kleur

Alle egale kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van de diskwalificerende kleuren (wit en muisgrijs; gevlekt of gespikkeld). Geelbruine honden met een egale vacht mogen gestreept zijn met lichtere of veel donkerder strepen. Een zwart masker is toegestaan. Bij alle kleuren zijn witte vlekken aan voeten, borst en staartpunt toegestaan; liever niet op andere delen van het lichaam. Witte vlekken die meer dan een vierde deel van het totale lichaamsoppervlak overschrijden, worden als fout beoordeeld.

 

Schofthoogte

Schouderhoogte: reuen 65-75 cm, teven 60-70 cm. Gewicht: reuen minimaal 50 kg, teven minimaal 40 kg.

 

 

 

HOOFD:

De kop van de Fila is groot, zwaar, massief, maar moet altijd in verhouding tot de rest van het lichaam. Uitzicht van bovenaf heeft het een trapeziumachtige voorkomen waarin men een peervormig formaat kan plaatsen. Van de zijkant gezien moeten snuit en schedel zich ongeveer verhouden als 1 tot 1 waarbij de snuit ietsje korter dan de schedel is.

 

 

FOUTEN - Heel groot hoofd of een klein, licht hoofd. Alles wat niet meer in harmonie staat met het lichaam.

Snuit/Lippen:

De voorkant van de snuit vormt bijna een loodrechte lijn met de groef direct onder de neus, en een perfecte boog met de dikke bovenlippen. Die hangen over de onderlippen, waardoor vorm wordt gegeven aan de onderlijn van de snuit, die bijna parallel loopt met de bovenlijn. De rand van de lippen is altijd duidelijk zichtbaar. De onderlippen zijn aaneengesloten en stevig tot aan de kaak, daarna loshangend met getande randen. Aan de wortel is de snuit diep, maar zonder daarbij de lengte te overtreffen. De randen van de lippen zijn omgekeerd U-vormig. De goed ontwikkelde, zwarte neus heeft brede neusgaten, die echter niet de gehele kaakbreedte beslaan.

Gebit:

 De tanden zijn breder dan lang, sterk en wit. De bovensnijtanden zijn breed aan de wortel en lopen spits toe in een punt. De hoektanden zijn krachtig en ver uit elkaar geplaatst. Ideaal is een schaargebit, maar een tanggebit is toegestaan.

Oren:

 Groot, dik, V-vormig, hangend, breed aan de basis en iets spits toelopend naar de ronde uiteinden. Ze zijn aangezet op het achterste deel van de schedel. De ooraanzet bevindt zich op één lijn met de ogen als de hond in rust is. Als de hond alert is, bevindt de aanzet zich boven deze lijn. De aanzet aan de voorkant staat schuin boven de aanzet aan de achterkant. Hangoren (Doggen-oren) aan beide kanten en achterwaarts gerichte oren (roze oren), waarbij de binnenkant van het oor zichtbaar.is, zijn toegestaan.

Ogen:

 

Middelgroot tot groot, amandelvormig, ver uit elkaar geplaatst en middelmatig diep tot diep geplaatst. De toegestane kleuren lopen van donkerbruin tot geel, altijd in overeenstemming met de kleur van de vacht. Door de overvloedige losse huid hebben veel Fila's neerhangende onderste oogleden.

Benen:

 De voorbenen staan parallel en recht tot de middenvoet, en hebben krachtige botten. De middenvoetsbotten zijn kort. De lengte van de voet tot de elleboog is 50% van de lengte van de elleboog tot de schoft. De achterbenen zijn minder zwaar van bot, maar nooit echt licht. Het bovendijbeen heeft gebogen randen, die worden gevormd door de sterke spieren van het darmbeen en heupbeen, die het achterste markeren. Het heupbeen moet daarom voldoende lang zijn. De achterbenen zijn parallel met de krachtige voetwortel. De middenvoet is iets gebogen en hoger dan de middenhand. Middelmatig gehoekte knie en middenvoet.

Voeten:

 Krachtige voorvoeten, met goed gebogen tenen, die niet te dicht bij elkaar staan. Brede en diepe voetkussens. De voeten staan recht vooruit. Sterke, donkere nagels; witte nagels zijn toegestaan als de kleur van de voet of tenen wit is. De achtervoeten zijn iets ovaler dan de voorvoeten, maar dat geldt in wezen voor de gehele beschrijving.      Hubertusklauwen zijn niet toegestaan.

Vacht:

 Kort, zacht, dik en goed aansluitend.

 

Staart:

Zeer breed aan de wortel, spitser toelopend naar de sprong. Als de hond alert is, wordt de staart hoog gedragen en is een bocht aan het uiteinde zichtbaar; mag niet over de rug gekruld worden gedragen.                                                                                                                                                                                                                                                              

Kleur:

 Alle egale kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van de diskwalificerende kleuren (wit en muisgrijs; gevlekt of gespikkeld). Geelbruine honden met een egale vacht mogen gestreept zijn met lichtere of veel donkerder strepen. Een zwart masker is toegestaan. Bij alle kleuren zijn witte vlekken aan voeten, borst en staartpunt toegestaan; liever niet op andere delen van het lichaam. Witte vlekken die meer dan een vierde deel van het totale lichaamsoppervlak overschrijden, worden als fout beoordeeld.

 

Bijzonderheden

 

Gangen:

Een elastische gang met een lang bereik; vloeiende schreden die doen denken aan de grote katachtigen, het karakteristiekste is de telgang, waardoor het lichaam een rollende of wiegende beweging maakt (kamelengangwerk), die duidelijk langs de hele toplijn tot aan de staart waarneembaar is; tijdens het gaan wordt het hoofd lager gedragen dan de rug; de draf is vloeiend en vrij, met een krachtige stap; de galop is krachtig, met een snelheid die men niet verwacht van zo'n grote zware hond; door de beweeglijkheid in de gewrichten, voor de Doggen wekken de bewegingen van de Fila de indruk dat direct en snel van richting kan worden veranderd, wat inderdaad ook juist is.

 

Fouten:

Cryptorchisme of monorchisme; het gebruik van hulpmiddelen om bepaalde effecten te verkrijgen; albinisme en het ontbreken van rastypische kenmerken. Diskwalificerende fouten:

Agressie tegen de eigenaar; lafheid; roze neus; boven-voorbeet, onder-voorbeet waarbij de tanden zichtbaar zijn bij gesloten mond; ontbreken van een hoektand of een kies, met uitzondering van de derde kies; blauwe ogen (glasogen); gecoupeerde oren of staart; kruis lager dan de schoft; witte, muisgrijze, gevlekte of gespikkelde (schimmelkleurige) honden; kleiner dan de minimummaat; niet voldoende losse huid; ontbreken van het typische (kamelen)gangwerk.

 

Zeer ernstige fouten:

Klein hoofd; strakke bovenlippen zonder kwabben; uitgesproken stop, van voren gezien; uitpuilende ogen; ontbreken van twee tanden, met uitzondering van P1; ontbreken van halskwabben; apathie of angst; overgevoeligheid voor schoten; karperrug, horizontale ruglijn, niet oplopend naar het kruis; overmatige plooivorming; koehakkig; ontbreken van hoeking in de achterpoot (achterhand te steil); te lichte botstructuur; gebrek aan massa (slank); te groot; witte vlekken die meer dan een kwart van het totale lichaamsoppervlak beslaan; gebrek aan pigment langs de oogranden; ronde ogen; vierkante bouw. Ernstige fouten: korte snuit; kleine oren, hoog aangezette oren; te lichte ogen; rimpels op het voorhoofd als de hond in rust is; ondervoorbeet; plooien onder keel die geen kwabben zijn maar horizontale plooien; zadelrug; nauw kruis; over de rug gekruld gedragen staart; borst zonder diepte; afwijkingen in de voetwortelbeentjes, handwortelbeentjes, middenvoetsbeentjes of middenhandsbeentjes; te veel gehoekte achterhand; korte stappen; klein bereik.

 

Alle andere afwijkingen van de standaard kunnen worden beschouwd als lichtere fouten.

 

Reuen moeten twee duidelijk zichtbare, normaal in het scrotum afgedaalde testikels hebben.